Vysoce účinný rekuperátor spalin - Hejčík, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Dizertační práce se zabývá problematikou návrhu a výroby vysoce účinného rekuperátoru spalin. V první části práce je proveden rozbor základních konstrukcí rekuperátorů spalin, který je doplněn o přehled materiálů, pouţívaných k výrobě moderních rekuperátorů. Pro potřeby Nízkoemisního turbínového zdroje (NETZ) jsou definovány poţadavky na rekuperátor, na jejichţ základě je zvoleno nejvhodnější uspořádání a proveden konstrukční návrh rekuperátoru podle dostupných literárních zdrojů. Termohydraulické parametry získané teplosměnné plochy jsou ověřeny pomocí počítačového modelování v komerčním CFD kódu Star-CD. Druhá část práce se věnuje výrobě rekuperátoru a experimentálnímu ověření vlastností provedeného návrhu rekuperátoru NETZ. V této části jsou popsány způsoby sestavení matrice rekuperátoru, vyuţitelné technologie spojování jednotlivých dílů a metodika experimentálního ověření vlastností rekuperátoru. Výsledky provedených měření jsou uvedeny včetně rozboru nejistot stanovení jednotlivých veličin. Získaná data jsou dále zpracována do podoby inţenýrských kritérií, jeţ jsou vyuţitelná při opětovném návrhu rekuperátoru spalin.

This thesis deals with the high efficiency gas turbine recuperator design and its production methods. First part of the work presents an analysis of basic constructions and materials used for present recuperators. The requirements on the recuperator for a low emission gas turbine power source are then specified and the recuperator is designed according to the available literature sources. The quality of the heat transfer surface is examined by CFD modeling using the commercial CFD code Star-CD. The second part deals with the recuperator manufacturing and experimental validation of the designed recuperator performance. This section describes ways to build the recuperator matrix, technologies available to assemble the recuperator and methodology of measurements. Experimental results are presented including a discussion of the uncertainties of determining individual variables. Finally the engineering equations are found based on the experimental data obtained, that can be employed to design the recuperator.
High Efficiency Gas Turbine Recuperator
Keywords: Rekuperátor; spalovací turbína; voštinový výměník; příčně vrásněný povrch; Recuperator; Gas turbine; Prime surface; Cross corrugated surface