Obytný soubor Brno-Řečkovice - Macečková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Území se nachází na severním okraji města Brna v městské části Řečkovice a Mokrá Hora a je situováno v rozvojových disponibilních plochách města v klínu mezi stávající zástavbou. Na jih od území leží areál bývalých vojenských kasáren. Řešené území je navržené jako obytná čtvrť s veřejnou vybaveností, administrativními prostory, sportovními plochami a plochami pro rekreaci. Stávající zástavba v území se skládá z řadových i samostatných rodinných domů. Nově navrhovaná zástavba je řešena převážně z blokových nízkopodlažních bytových domů do čtyř nadzemních podlaží. Na východě území navazují na původní zástavbu rodinné domy se zahradami. Území se nachází na severním svahu, proto je zvoleno optimální natočení bloků ke světovým stranám. Území je dostupné z východu ze sběrné místní komunikace na ulici Žilkova a ze západu z ulice Terezy Novákové. Stavby, které lemují ulici Terezy Novákové, jsou bariérové domy s funkcí občanskou, administrativní a částečně slouží pro bydlení. Těžiště území se přimyká k ulici Terezy Novákové. Jedná se o veřejný prostor s občanským vybavením, blízkou zastávkou MHD, podzemním parkovištěm a pěší zónou směřující do parku. Plochy pro rekreaci jsou umístěny na severu území, kde se nachází park a sportoviště. Mateřská škola je navržena v centrální klidnější části území, mezi zástavbou bytových a rodinných domů. V území se nachází také základní umělecká škola, domov důchodců a kulturní sál. Kromě obslužných komunikací jsou zde navrženy i komunikace funkční skupiny D1, obytné zóny, a komunikace funkční skupiny D2, pěší zóna. Odstavná parkování sloužící bytovým domům jsou zajištěna podzemními garážemi. Zelené střechy podzemních garáží tvoří soukromý a zároveň klidový prostor vnitrobloků.

The area is located in the north part of Brno (Řečkovice a Mokrá Hora) and is surrounded by a housing estate. To the south of this area is a complex of former barracks. In our project we propose to use the area as a residential district with public amenities. Sports ground and the park are included. Currently there are terraced houses and separated family houses. We especially use low-floor blocks of houses with no more than four floors. Orientation of the blocks corresponds with the fact that this area is on the north slope. Family houses with gardens are situated on the east side of the area. The area is accessible from the Žilkova street (on the east) and from the Terezy Novákové street (on the west) – buildings on this street make a noise barrier. The square of our area is next to this street and represents a public place with public amenities (for example a retirement house and a school of art), underground car park and a pedestrian precint leading to the park. A tram stop is nearby. Sports ground and the park are situated in the north part of the area. In the central part we find the kindergarten. Underground car parks for the residents are under the blocks and its courtyards.
Residential complex Brno - Reckovice
Keywords: Obytná čtvrť; severní svah; obytná zóna; pěší zóna; bloková zástavba; bytové domy; podzemní garáže; veřejná vybavenost; bariérové domy; obchodní parter; rekreace; veřejná zeleň; mateřská škola; základní umělecká škola; domov důchodců; kulturní sál; Residential district; north slope; residential zone; pedestrian precint; blocks of buildings; apartment buildings; underground car park; public amenity; noise barrier; shop parterre; recreation; public green; kindergarten; school of art; retirement house; cultural hall