Problematika revize kluzného kontaktu elektrických strojů - Kozumplík, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá problematikou revizí elektrických zařízení se zaměřením na kluzný kontakt. Nejprve se z teoretického hlediska zaměřím na výčet a jednoduchý popis hlavních strojů, které využívají kluzný kontakt, dále pak na legislativu z hlediska dvou hlavních norem pro revize a v poslední fázi teoretické části provedu výčet základních postupů pro práci s mikroskopem. Dále uvedu fotodokumentaci vzorků kartáčů a nakonec pevnostní zkoušku vzorku kartáče s výsledky měření.

This work is dealing with issue about revisions of electrical equipment with focused on sliding contact. The first time I will deal enumaration and simple desription the mainly machines which uses sliding contact. The next time i will deal legislation two of standard for revision and then I will write about basic procedures for work with microscope. The next time I will bring photographic documentation of samples of brushes and at the last the strengh test of brushes with results.
The issue of revision of the electric sliding contact machines
Keywords: Kartáč; kluzný kontakt; revize; točivý stroj; mikroskop; Brush; sliding contact; revision; rotating machine; microscope