Faktory ovlivňující daňovou zátěž developerů u spojených a nespojených osob - Kalová, Dagmar (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Tato disertační práce se zaměřuje na oblast daňové zátěže developerů, přičemž klíčovou oblastí výzkumného zájmu byly aspekty související s problematikou dluhového financování a převodních cen u úvěru/zápůjčky. Danou oblast je možné považovat za aktuální a společensky důležitou, neboť developerská činností má přímý dopad mj. na dostupnost bydlení, což je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících kvalitu života, a další výstavbu nezbytnou pro výkon funkcí státu a výkon podnikatelských aktivit. Developerské projekty, vzhledem ke své kapitálové náročnosti a vysoké rizikovosti, často využívají dluhové financování, což přináší specifické výzvy v oblasti tax managementu. Hlavním cílem této disertační práce je identifikovat faktory, které ovlivňují daňovou zátěž developerů, a dále identifikovat případné rozdíly mezi spojenými a nespojenými podniky ve spojitosti s dluhovým financováním. V této spojitosti je pak zákonitě věnována pozornost vybraným aspektům převodních cen u úvěru/zápůjčky. Práce jako taková kombinuje kvantitativní a kvalitativní výzkumné metody. Kvalitativní část výzkumu systematizuje stávající normy a standardy OECD pro stanovení převodních cen ve finančních transakcích a navrhuje koncepční rámec pro ocenění úvěrů a zápůjček. Tento rámec může sloužit jako praktický návod pro podniky při plánování jejich daňových strategií, a zároveň přispět k identifikaci a minimalizaci rizik spojených s dluhovým financováním. Provedený kvantitativní výzkum je zaměřený na identifikaci faktorů ovlivňujících daňovou zátěž u podniků realizujících developerskou činnost a působící v evropských zemích mimo eurozónu pro období let 2014 až 2022. Záměrem této části realizovaného výzkumu je identifikovat faktory, které ovlivňují daňovou zátěž developerů, přičemž zároveň zkoumá, zda se daňová zátěž spojených podniků statisticky významně liší od nespojených podniků s přihlédnutím k faktorům dluhového financování. Výsledky tohoto výzkumu ukazují na faktory, které mají vliv na daňovou zátěž a zároveň indikují, že spojené a nespojené podniky operující v oblasti developerské činnosti nevykazují rozdíly ve vztahu k dluhovému financování.

This dissertation focuses on the tax burden of developers, with a key area of research interest being aspects related to debt financing and transfer pricing issues for the loans/borrowings. The area in question can be considered topical and socially important, as development activities have a direct impact on, among other things, the affordability of housing, which is one of the key factors affecting quality of life, and other construction necessary for the performance of government functions and business activities. Development projects, due to their capital intensity and high risk, often use debt financing, which presents specific challenges in the area of tax management. The main objective of this paper is to identify the factors that affect the tax burden of developers and to identify potential differences between associated and non-associated companies in relation to debt financing. In this context, attention is then paid to selected aspects of transfer pricing in loans/borrowings. As such, the paper combines quantitative and qualitative research methods. The qualitative part of the research systematises existing OECD norms and standards for transfer pricing in financial transactions and proposes a conceptual framework for the valuation of loans and borrowings. This framework can serve as a practical guide for companies in planning their tax strategies, while helping to identify and minimise the risks associated with debt financing. The quantitative research carried out aims to identify the factors affecting the tax burden of development companies operating in European countries outside the eurozone for the period 2014 to 2022. The objective of this part of the research is to identify the factors that influence the tax burden of developers, while at the same time investigating whether the tax burden of associated companies differs statistically significantly from that of non-associated companies when taking into account debt financing.
Factors Affecting the Tax Burden of Developers for Associated Company and Non-associated Company
Keywords: daňová zátěž; developerská činnost; dluh; nespojený podnik; převodní cena; spojený podnik; tax burden; real estate development; debt; non-associated company; transfer price; associated company