Elektrody pro elektrolyzér - Kaňa, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
V diplomové práci se zabývám výrobou elektrod pro elektrolyzér. Zabývám se zvětšováním povrchu elektrod použitím nikl – zinkových galvanických a chemických povlaků. Na elektrody např. z ocelového plechu jsem nanesl galvanickým nebo chemickým pokovením tenkou vrstvu slitiny Ni-Zn. V alkalickém hydroxidu jsem odleptal zinkové komponenty z povrchu a tím jsem vytvořil porézní povrch. Elektroda má z makroskopického hlediska stejné geometrické rozměry, ale z mikroskopického hlediska má větší povrch a tedy i funkční plochu. V důsledku toho se dosáhne větší produkce vodíku při nezměněných rozměrech elektrolyzéru.

In my diploma work i focus on the production hydrogen by electrolysis of water using by electrolyzer. Especially, i concentrate on preparation electrodes for laboratory electrolyzer. I work on principles of increasing electrodes area, increasing functional surface of electrodes, by Nickel – Zinc coatings. By electroplating or chemical plating we spread microlayer of Nickel-Zinc onto electrodes made of steel plate. Then, in alkali - hydrate oxide, we will corrode Zinc components off the alloy and this is how we create pore surface of electrode. From macroscopic view, electrode has same geometrics propositions, however from microscopics view, the electrode has bigger surface area. The hydrogen production increases with unchanget sizes of electrolyzer.
Electrodes for electrolyser
Keywords: Elektrolyzér; elektrody; elektrolýza; vodík; galvanické pokovování; Nikl - Zinek povlaky; porézní povrch.; Electrolyzer; electrodes; electrolysis; hydrogen; electroplating; Nickel – Zinc coatings; pore surface.