Možnosti softwaru SinuTrain při programování CNC obráběcích strojů - Kohout, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Diplomová práce znázorňuje možnosti využití softwaru SinuTrain při programování CNC obráběcích strojů na součásti Cukřenka. Nejprve je stručně zařazen řídicí systém Sinumerik 840D – ShopTurn mezi ostatní řídicí systémy. Následně je zpracována technologická příprava výroby pro dvě varianty řešení. Pro variantu výroby z přířezu tyčového polotovaru 160 mm a pro variantu výroby z předem připraveného odlitku. V softwaru SinuTrain 6.3 – ShopTurn Open V 6.4 jsou vytvořeny NC programy pro výrobu součásti Cukřenka obou technologických variant výroby. Obě technologické varianty řešení jsou mezi sebou porovnány v technicko-ekonomickém zhodnocení, ze kterého vychází výhodnější varianta výroby z předem připraveného odlitku při výrobě více než 50-ti kusů Cukřenek.

This thesis illustrates the potential use of software SinuTrain for programming CNC machine tools on the component Sugar Bowl. First of all, Sinumerik 840D control system - ShopTurn is briefly positioned among other control systems. Subsequently, the technological preparation of production is processed for the two alternatives. The first one is production version from the rod blank 160 mm and the second one is production variant from a pre-cast. NC programs are created for the production of components of both technological options of Sugar Bowl in the software SinuTrain 6.3 - 6.4 V Open ShopTurn. The variants of technological solutions are compared with each other in the technical-economic evaluation. The pre-cast variant is better for manufacturing more than 50 pieces of the Sugar Bowls.
Possibilities of SinuTrain software in programming of CNC machine tools
Keywords: SinuTrain; NC programování; Sinumerik 840D – ShopTurn; technicko-ekonomické zhodnocení; SinuTrain; NC programming; Sinumerik 840D – ShopTurn; technical-economic evaluation