Vysokorychlostní mobilní systém LTE - Ohera, Vlastimil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem diplomové práce bylo seznámit se s architekturou a zpracováním signálu v systémech využívajících vysokorychlostní bezdrátové technologie LTE. Práce se zabývá podrobněji fyzickou vrstvou systému. Dále je zde popsáno srovnání systému LTE a WiMAX a tabulka všech nynějších systémů. Práce obsahuje i informace o testování systému LTE v reálném provozu. Dalším cílem byla tvorba simulace systému LTE ve směru downlink i uplink. Bylo vytvořeno uživatelské prostředí pro snazší nastavení jednotlivých parametrů přenosu a druhu rušení užitečného signálu. Toto prostředí obsahuje ovládání celé simulace a zobrazení naměřených hodnot. Naměřená data byla zpracována do grafů, které znázorňují závislost chybovosti BER na C/N užitečného a rušícího signálu.

Aim of thesis was to acquaint with architecture and process of signal in systems using broadband LTE wireless technology. Thesis in detail is described physical layer of system. Next there is described comparison of LTE and WiMAX and table with all present systems. Thesis also is contained information about tested LTE system in real traffic. Next aim was created simulation of LTE system in downlink and uplink. Interface was created for easier configuration of each characteristics of transfer and type of interference of useful signal. This interface is contained control of whole simulation and presentation of measured values. Measured data were processed into graphs, which show dependence of error rate BER on C/N of useful and interference signal.
High bit rate LTE mobile system
Keywords: LTE; SC-FDMA; OFDMA; WiMAX; vydání; modulace.; LTE; SC-FDMA; OFDMA; WiMAX; Release; modulation.