Modelování NURBS křivek a ploch v projektivním prostoru - Ondroušková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
V první části práce se zabývám předchůdci NURBS křivek a ploch, přesněji Fergusonovými, Bézierovými, Coonsovými a B-splajn křivkami a plochami a dále B-splajn funkcemi. V druhé části se věnuji NURBS křivkám a plochám, jejich zapsáním jako lineární kombinace B-splajn funkcí v projektivním prostoru. Podrobněji jsem rozepsala kuželosečkové oblouky, jejich zadávání v projektivním prostoru a NURBS plochy dané jako tenzorový součin NURBS křivek. Poslední část je věnována popisu programů pro modelování kuželoseček a NURBS ploch.

In the first part I discuss ancestors of NURBS curves and surfaces, rather Ferguson, Beziere, Coons and B-spline curves and surfaces and furthermore B-spline functions. In the second part I devote to NURBS curves and surfaces, their description as a linear combination of B-spline functions in the projective space. I specify conical arcs more detailed, their submit in the projective space and NURBS surfasec given as tensor product of NURBS curves. Last part is devote to describtion programs for modeling conicals and NURBS surface.
Modelling of NURBS curves and surfaces in the projective space
Keywords: Předchůdci NURBS křivek a ploch; Fergusonova křivka a plocha; Bézierova křivka a plocha; Coonsova křivka a plocha; B-splajn křivka a plocha; B-splajn funkce; NURBS křivka a plocha; tenzorový součin NURBS ploch.; Ancestors of NURBS curves and surfaces; Ferguson curve and surface; Beziere curve and surface; Coons curve and surface; B-spline curve and surface; B-spline functions; NURBS curve and surface; tensor product NURBS surfaces.