Analýza vlivu stavebních úprav na obvyklou cenu bytové jednotky ve Velkém Meziříčí - Trnka, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou vlivu stavebních úprav na obvyklou cenu jednotky ve Velkém Meziříčí. V teoretické části je popsán vývoj panelových domů a současná situace, různé druhy zateplování, kde je podrobněji rozveden způsob zateplení objektu pomocí zateplovacího systému ETICS a energetická náročnost staveb. Dále jsou uvedeny požadavky na tepelnou ochranu budov, jejich výpočet a základní metody oceňování nemovitostí. V praktické části práce je stanovena cena před a po stavebních úpravách vybraných jednotek metodou přímého porovnání, porovnávací metodou podle vyhlášky a výnosovou metodou. Jsou navrženy tři varianty stavebních úprav a ty jsou hodnoceny z hlediska úspory energie na vytápění. Cílem této diplomové práce je určení, zda dojde k nárůstu ceny jednotky vlivem provedených stavebních úprav souvisejících se zateplením.

This diploma thesis analyzes the impact of construction work on the usual price of the housing units in Velké Meziříčí. In the theoretical part the development of prefabricated buildings and the current situation are described. I also gave a description of different types of insulation where the method of building insulation ETICS and the energy intensity of buildings are given in details. The requirements for thermal building protection, their calculation and the basic methods of property evaluation are mentioned in this part as well. In the practical part I dealt with the price of selected units before and after reconstruction. I used several methods – the direct comparison, the comparative method according to the regulation and the yield value. Three variants of construction work are designed and they are evaluated from the point of energy saving for heating. The goal this thesis is to specify whether the price of the units will increase due to construction work related to the insulation.
Analysis of the Impact of Construction Works on the Market Value of a Housing Unit in Velké Meziříčí
Keywords: Zateplení; oceňování; bytový dům; panelová výstavba; energie pro vytápění; Insulation; appraisement; residential house; prefabricated buildings; energy for heating