Spektroskopie laserem buzeného plazmatu jako technika pro prvkovou analýzu měkkých biologických tkání - Fedra, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací vybraných parametrů měření pro analýzu měkkých tkání pomocí spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS). Technikou LIBS byly zkoumány hodnoty SNR (poměr signál/šum pro spektrální iontovou čáru Ca II 393,37 nm) pro různé kombinace nastavení. Pro analýzy byl vybrán laser o vlnové délce 266 nm a laser o vlnové délce 1064 nm, různé hodnoty energie pulzu laseru, času zpoždění sběru signálu a pro různou atmosféru v ablační komoře (bez a s ofukem vzorku proudem argonu). Nejlepších výsledků bylo dosaženo použitím laseru s vlnovou délkou 1064 nm a aplikací ofuku vzorku argonem, což vedlo k výraznému zlepšení SNR. Výsledky práce jsou užitečné pro další výzkum v oblasti analýzy měkkých tkání pomocí metody LIBS.

This bachelor's thesis deals with the optimization of selected measurement parameters for soft tissue analysis using the laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS) method. The SNR values (signal-to-noise ratio for spectral ion line Ca II 393,37 nm) were investigated by the LIBS technique for a combination of settings. For the analyses, a laser with a wavelength of 266 nm and a laser with a wavelength of 1064 nm, different values of laser pulse energy, gate delay and for different atmosphere in the ablation chamber (without and with argon purge) were selected. The best results were obtained by using a 1064 nm laser and with argon purge, which led to a significant improvement in SNR. The results of the work are useful for further analysis of soft tissues using the LIBS method.
Laser induced breakdown spectroscopy as a technique for elemental analysis of soft biological tissues
Keywords: LIBS; optimalizace; nanosekundový laser; myší játra; LIBS; optimization; nanosecond laser; mouse liver