LoRa jako doplněk stávající infrastruktury přístupového systému - Hyhlík, Tomáš; Neruda, Marek; Bezpalec, Pavel; Vojtěch, Lukáš; Beneš, Vlastimil (International Society for Science and Engineering, o.s., 2021)
Wireless Sensor Networks (WSN) play an important role in the Internet of Things (IoT). For smart buildings, they provide a convenient way to collect data from sensors and control electronic devices in and around buildings. This paper describes a solution in which the existing access system infrastructure, based on the RS485 protocol, is extended by the LoRa wireless sensor network, sensor nodes for temperature and humidity measurement and the LoRa communication gateway. Operational measurements on one floor of the CTU in Prague block show that depending on the data rate used in the RS485 network and the data rate reserve used, which precedes the failure of the access system control function, it is possible to operate tens to hundreds of sensor nodes simultaneously transmitting their data. The results show that WSN can be used effectively in the existing RS485 infrastructure.

Bezdrátové senzorové sítě (WSN - The Wireless Sensor Network) hrají důležitou roli v konceptu internetu věcí (IoT). Inteligentním budovám poskytují pohodlný způsob shromažďování dat ze senzorů a ovládání elektronických zařízení v budovách a i v jejich okolí. Tento článek popisuje návrh a ověření proveditelnosti řešení, ve kterém je stávající infrastruktura přístupového systému, založená a průmyslové sběrnici RS485, rozšířena o bezdrátovou senzorovou síť LoRa s uzly se senzory pro měření teploty a vlhkosti a komunikační bránu LoRa. Provozní měření na jednom patře bloku ČVUT v Praze ukazuje, že v závislosti na použité datové rychlosti sběrnice RS485 a použité rezervě datové rychlosti, která předchází selhání funkce řízení přístupového systému, je možno provozovat desítky až stovky senzorových uzlů současně vysílajících svá data. Výsledky dokazují, že WSN lze efektivně použít ve stávající infrastruktuře RS485.
LoRa as a complement to the existing access system infrastructure