Návrh robotického pracoviště pro montáž a testování pneumatických komponentů - Brtník, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a simulací robotizované montážní linky pro výrobu zadaných pneumatických komponent. Teoretická část práce je věnována rešerši v oblasti robotizace a využití virtuálního zprovoznění. Dále jsou zde popsány potřebné komponenty a bezpečnostní prvky pro celkový návrh robotizované montážní linky. Další část práce je zaměřena na systémový rozbor, který obsahuje popis a potřebné informace o montované součásti a stávající výrobní lince. Následně je vytvořen výčet předpokladů a požadavků nutných pro návrh robotizované linky. Na základě požadavků jsou vytvořeny návrhy, které jsou následně srovnány pomocí multikriteriální analýzy. Zvolený návrh je rozpracován do finální varianty a sestaven v simulačním softwaru pro ověření správnosti návrhu a taktu linky pomocí simulace.

This thesis deals with the design and simulation of a robotic assembly line for the production of specified pneumatic components. The theoretical part of the thesis is devoted to research in the field of robotization and the use of virtual commissioning. Furthermore, the necessary components and safety features for the overall design of the robotic assembly line are described. The next part of the thesis focuses on the system analysis, which includes a description and necessary information about the component to be assembled and the existing production line. Subsequently, a list of assumptions and requirements necessary for the design of the robotic assembly line is developed. Based on the requirements, designs are created and then compared using multicriteria analysis. The selected design is developed into a final version and built in simulation software to verify the correctness of the design and the line tact by simulation.
Design of a robotic workplace for assembly and testing of pneumatic components
Keywords: robotické pracoviště; simulace pracoviště; montážní linka; Robostudio; robot; robotic workplace; workplace simulation; assembly line; Robostudio; robot