Ekonomika a ekologie moderních osvětlovacích systémů - Ižovský, Alexandr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se věnuje ekonomické a ekologické stránce moderních osvětlovacích systémů. Závěrečná práce je členěna do šesti části. Kapitola 1. obsahuje vysvětlení základních světelných veličin. Náplní 2. kapitoly je rešerše s cílem vysvětlení strategií sloužících ke snížení světelné náročnosti budov. Kapitola 3. se zaobírá postupem vyčíslení této náročnosti. V kapitole 4. je uveden příklad výpočtu této náročnosti. V kapitole 5. je uveden vliv světla na faunu a floru. Poslední 6. kapitola se zabývá aplikací strategií pro zlepšení ekonomiky a ekologie provozu a výslednou návratností celé instalace

The thesis is divided into six parts. First chapter explains the basic lighting quantities. 2nd provides a literature review aimed at explaining strategies for reducing the lighting energy demand of buildings. 3rd chapter deals with the methodology for calculating this demand. Chapter 4th presents an example of such a calculation. Chapter 5th discusses the impact of light on fauna and flora. The final Chapter 6th focuses on the application of strategies to improve the economic and environmental efficiency of lighting system operation and the resulting payback of the entire installation.
Economics and ecology of modern lighting systems
Keywords: Ekonomika a ekologie osvětlování; Světelné veličiny; LENI parametr; Vliv světla na faunu a floru; Aplikace strategií pro zlepšení ekologie a ekonomiky osvětlení.; Economics and ecology of lighting; Light quantities; LENI parameter; Effect of light on fauna and flora; Application of strategies to improve ecology and economics of lighting.