Realizace praktického e-kurzu v oblasti řízení kybernetických rizik - Kocan, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Cieľom tejto bakalárskej práce je návrh a implementácia výukového scenára pre oblasť riadenia kybernetických rizík s využitím nástroja MoyaKybeon a výučbovej platformy BUTCA. Práca sa zameriava na vytvorenie praktického, interaktívneho kurzu, ktorý umožňuje účastníkom riešiť realistické incidenty v simulovanom prostredí. V úvode je analyzovaný aktuálny stav výučby v oblasti kybernetickej bezpečnosti a dostupné metodiky, pričom dôraz je kladený na potrebu praktického nácviku rozhodovania a reakcie na incidenty. V technickej časti práce bola navrhnutá architektúra výučbového prostredia a vytvorené vlastné aplikácie simulujúce e-mailový klient a SCADA systém. Výukový scenár bol testovaný v dvoch fázach – s odborníkmi z praxe a so študentmi VUT. Na základe spätnej väzby boli vykonané úpravy a optimalizácie kurzu. V diskusii sú zhodnotené silné a slabé stránky riešenia a prezentované návrhy na jeho ďalší rozvoj vrátane možnosti zapojenia lektorov z praxe či zefektívnenia technického prístupu. Záverečné porovnanie s existujúcimi kurzami

The aim of this bachelor thesis is the design and implementation of an educational scenario focused on cyber risk management, utilizing the MoyaKybeon tool and the BUTCA learning platform. The work focuses on developing a practical, interactive course that enables participants to resolve realistic cyber incidents in a simulated environment. The introductory chapters analyze the current state of cybersecurity education and available teaching methodologies, with an emphasis on the need for hands-on training in decision-making and incident response. In the technical part of the thesis, the architecture of the training environment was proposed, including the development of custom applications simulating an email client and a SCADA system. The scenario was tested in two phases – by cybersecurity professionals and by university students. Based on the feedback received, several adjustments and optimizations were implemented. The discussion section evaluates the strengths and weaknesses of the solution and presents recommendations for further development, including the integration of expert lecturers and improvements in technical accessibility. A final comparison with available courses confirms that the proposed scenario represents an innovative and flexible tool for cybersecurity education.
Implementation of a Practical E-Course in Cyber Risk Management
Keywords: Interaktívne vzdelávanie; kybernetická bezpečnosť; MoyaKybeon; BUTCA; riadenie rizík; simulácia incidentov; výukový scenár; Interactive learning; cybersecurity; MoyaKybeon; BUTCA; risk management; incident simulation; educational scenario