Mikrofluidní modely buněčných membrán - Haluzová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Tato práce se věnuje mikrofluidním modelům buněčných membrán, jejich různým typům, výrobě a využití. Současně shrnuje základní materiály pro výrobu mikrofluidních čipů. Experimentální část se zabývá optimalizací výroby čipu z polydimethylsiloxanu vhodného pro konstrukci volně zavěšených buněčných membrán. Byl vypracován pracovní postup přípravy, který zahrnuje odlévání na křemíkové destičce, odstranění bublin z PDMS, jeho následné vytvrzení při 80 °C po dobu 1 h, slepení pomocí plazmatického opracování, vyžíhání na 150 °C po dobu 30 min a skladování. Pomocí fluorescenční mikroskopie bylo zjištěno, že připravené čipy jsou pevné a těsní.

This work deals with artificial cellular membrane models, their various types, production and usage. It also summarises basic matherials for production of microfluidic chips. Experimental part is focused on optimalization of production of polydimethylsiloxane chip suitable for free-standing lipid bilayers. A preparation workflow was developed which includes casting on a silicon wafer, removing bubbles from the PDMS, curing it at 80 °C for 1 h, plasma bonding, annealing at 150 °C for 30 min and storage. Using fluorescence microscopy, the prepared chips were found to be strong and sealed.
Microfluidic models of cell membranes
Keywords: Mikrofluidní čip; PDMS; modelové buněčné membrány; Microfluidic chip; PDMS; artificial cell membranes