Stavebně technologická studie Místodržitelského paláce v Brně - Osladil, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Obsahem bakalářské práce je stavebně technologická studie revitalizace Místodržitelského paláce v Brně. Zaměřena je na hlavní etapové procesy realizace opravy omítek, podlah a zpevněné plochy v památkově chráněné zóně města Brna. V této práci je podrobně řešena dopravní situace s návrhem tras z jednotlivých odběrných míst a skládek na staveniště. Dále je zde zpracována technologická studie realizace hlavních technologických etap. Řešeny jsou opravy omítek v exteriéru i interiéru objektu a všechny nově navržené skladby podlahových konstrukcí a zpevněné plochy s bouracími pracemi i zhotovením nových konstrukcí. Na základě projektové dokumentace byl vytvořen podrobný výkaz výměr ke všem plochám a přílohy, kde jsou dotčené plochy naznačeny. Pro oba etapové procesy je vypracován časový a finanční plán pomocí softwaru, který je přílohou práce s doplněným komentářem v textové části. Je řešena také základní koncepce staveništního provozu s návrhem rozdělení ploch a zdrojů pro výstavbu. Pro etapové procesy jsou vypracované 2 technologické předpisy, ve kterých je podrobný postup ke všem skladbám a druhům procesů. V kapitole “Návrh strojních sestav” je posouzení možného nasazení strojních zařízení se zaměřením na ekonomickou i technologickou výhodnost. Práce se taktéž podrobně zabývá bezpečnostními opatřeními na stavbě, s důrazem na možná rizika a návrhem opatření při realizaci hlavních etapových procesů a chování na staveništi. Navíc jsou zpracovány detaily konstrukcí, návazností a zajištění ochrany památkově hodnotných konstrukcí. Tento objekt je velmi výjimečný díky zachovalým prvkům barokní architektury, a proto jsou návrhy řešení směřovány k nejvyšší míře zachování a udržení památky.

The content of the bachelor's thesis is a construction-technology study of the revitalization of the Governor's Palace in Brno. It focuses on the main stage processes of the implementation of the repair of plasters, floors and paved area in the historically protected zone of the city of Brno. In this thesis, the traffic situation is addressed in detail with the design of routes from individual collection points and landfills to construction sites. There is also a technological study of the implementation of the main technological stages. Repairs of plasters in the exterior and interior of the building and all newly designed compositions of floor structures and reinforced surfaces with cutting works as well as making new constellations are dealt with. Based on the design documentation, I have produced a detailed statement of the acreage for all areas and the annex where the areas concerned are indicated. For both stage processes, a time and financial plan is developed using software that is an annex to the work, accompanied by a comment ary in the text section. The basic cockpit of construction traffic is also addressed with a proposal for the distribution of areas and resources for construction. For stage processes, there are 2 technological regulations in which there is a detailed procedure for all compositions and types of processes. In the chapter "Design of machinery assemblies" there is an assessment of the possible deployment of machinery with a focus on both economic and technological advantage. The work also deals in detail with safety measures at the construction site, with an emphasis on possible risks and the design of measures in the implementation of the main stage processes and behaviour at the construction site. In addition, details of the structures, continuities and protection of the monument-worthy structures are processed. This object is very special due to the preserved elements of Baroque architecture, and therefore the design of the solution is directed towards the highest level of preservation and preservation of the monument.
Building technology study of the revitalization of the Governor's Palace in Brno
Keywords: Oprava omítek; podlahy; skladba konstrukcí; doprava; posouzení; harmonogram; technologický předpis; stavebnětechnologická studie; položkový rozpočet; časový a finanční plán; zařízení staveniště; návrh strojních sestav; BOZP; sanace; památka; Plaster repair; flooring; structure composition; transport; assessment; timetable; technology regulation; construction technology study; appropriations budget; time and financial plan; construction site equipment; engineering assembly design; OSH; remediation; monument