Problematika zápustkového kování na bucharech - Žižka, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato práce se zabývá problematikou zápustkového kování na bucharech, což je technologie využívaná především pro výrobu tvarově a výskově různorodých a členitých součástí s žebry a výstupky. Výkovky se zhotovují na několik úderů pomocí nástrojů zvaných zápustky. Při návrhu výkovku se vychází s výkresové dokumentace. Pro úspěšné vykování součásti je třeba správně zvolit kovací teplotu, dělicí rovinu, přídavky a tolerance. Buchary jsou stroje pracující rázem, využívají kinetickou energii na tváření materiálu. Je pro ně charakteristická dobrá stoupavost materiálu a zaplňování hlubších dutin ve směru rázu. Používá se několik druhů, jsou to například buchary padací nebo dvojčinné a další.

This bachelor thesis deals with issues of hammer die forging which is technology that is mainly used for the production of shaped and height-versatile and rugged forgings with ribs and protrusions. Forgings are made by several blows of the tools which are called dies. Design of forgings is based on drawing documentation. For successful production of the component it is important to choose right forging temperature, parting line, required additions and tolerances. Hammers are machines which work with hit energy, they use kinetic energy for forming the material. Their characteristic features are good climbing of the material and filling deeper chambers in direction of the hit. Several types of hammers are used, for example fall hammer or double acting hammer and more.
Issues of hammer die forging
Keywords: tváření; kování; zápustkové kování; zápustka; buchar; forming; forging; die forging; die; hammer