Rozvoj technologie frézování forem povlakovanými tvarovými frézami - Doležel, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá možným rozvojem frézování forem různými druhy povlakovanými moderními frézami. První část je věnována analýze soudobých trendů výrobních technologií forem. V analýze jsou uvedeny různé druhy strojů a nástrojů pro výrobu různých druhu forem a zápustek. Další část se věnuje návrhu zápustky pro část nůžek na plech. Pokračuje se návrhem výroby po tepelném zpracování a dokončení zápustky frézováním. Pro frézovaní zápustky jsou navrženy nástroje, NC program a možný rozvoj výroby zápustky pomocí nového obráběcího centra a možnost optimalizace výroby. Předposledním bodem práce je technicko ekonomické zhodnocení daného směru rozvoje porovnání kladu a záporu jednotlivých metod. V závěrečném zhodnocení je vše shrnuto.

This diploma thesis is involved in possible development of different types of milling molds coated with modern plows. The first part is devoted to an analysis of contemporary trends in forms production technology. The analysis includes the different types of machines and tools for making various kinds of molds and dies. Another part deals with design of dies for sheet metal shears. The thesis continues by design of the production procedure after heat treatment and finishing die by miling. For milling of die are designed miling tools, the NC program and the possible development of manufacturing the die using a new machining center and the possibility of production optimization. The penultimate point of the thesis is technical and economical evaluation of the direction of development and comparison of positives and negatoves of each method. At the final evaluation is all summed up.
Progress in technology of mold milling with coated profile tools
Keywords: Forma; zápustka; elektroeroze; nástrojová elektroda; dielektrikum; elektrolýza; elektrolyt; laser; obráběcí centrum; frézovací strategie; fréza; slinutý karbid; povlak; vyměnitelná břitová destička; kalení; popouštění; optimalizace; Form; forging die; Electrical Discharge Machining; tool electrode; dielectric; electrolysis; electrolyte; laser; machining center; Milling strategy; mill; cemented carbide; coating