Molekulární diagnostika přítomnosti probiotik v fermetovaných potravinových matricích rostlinného původu - Péčiová, Bianka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Probiotické baktérie sú dôležitou súčasťou ľudskej výživy a prinášajú mnohé zdravotné benefity. Konzumujeme ich nielen v tradičných mliečnych fermentovaných potravinách, ale čoraz viac sa do popredia dostávajú aj fermentované výrobky rastlinného pôvodu. V teoretickej časti práce sú zhrnuté všeobecné poznatky o probiotických mikroorganizmoch, jednotlivých druhoch používaných pri technológii spracovania rastlinných a mliečnych fermentovaných produktov, a ich vplyvov na ľudské zdravie. Nasledujúce kapitoly sú venované rôznym metódam identifikácie probiotických baktérií s dôrazom na molekulárnu diagnostiku, konkrétne metódou PCR. Experimentálna časť sa sústreďuje na identifikáciu baktérií mliečneho kvasenia vo fermentovanom produkte rastlinného pôvodu – v kvasenej kapuste za použitia dvoch metód izolácie bakteriálnej DNA a následnej analýze metódou PCR.

Probiotic bacteria are an essential part of human nourishment which provide many health benefits. We consume them not only in traditional dairy fermented foodstuff, but also in the ever-expanding fermented plant products. The theoretical part summarized general knowledge about probiotic microorganisms, individual species used in technology of processing plant and dairy fermented products, and their influence on human health. The following chapters are devoted to various methods of identification of probiotic bacteria with emphasis on molecular diagnostics, specifically by PCR method. The experimental part is focused on the identification of lactic acid bacteria in a plant fermented product – in a fermented cabbage using 2 methods of isolation bacterial DNA and subsequent analysis by PCR method.
Validation of probotic bacteria presence in fermeted plant food products
Keywords: probiotiká; fermentácia; kapusta; identifikácia; PCR; probiotics; fermentation; cabbage; identification; PCR