Responzivní vizualizace IoT dat pomocí obrazovek typu dashboard - Olešák, Marko (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Táto práca sa zaoberá výzvami monitorovania a riadenia inteligentných zariadení v čoraz komplexnejších prostrediach internetu vecí (IoT). Hlavným cieľom práce je navrhnúť a implementovať responzívne, škálovateľné a intuitívne riešenie prehľadovej obrazovky typu dashboard, primárne zamerané na oblasť inteligentných domácností, ktoré dokáže uspokojiť rôznorodé potreby začiatočníkov aj pokročilých používateľov. Vyvinutý dashboard je implementovaný od základu a je prepojený s existujúcim systémom Real-Time IoT (RIoT), ktorý zabezpečuje backendové operácie. Dashboardové vyhotovenie prináša používateľsky prispôsobiteľné prostredie spolu s detailnými pohľadmi pre jednotlivé zariadenia a skupiny zariadení, čím zvyšuje úroveň granularity a flexibilitu monitorovania systému. Dôraz bol kladený na užívateľskú prispôsobiteľnosť, vďaka čomu si používatelia môžu prispôsobiť rozloženie a obsah dashboardu podľa svojich preferencií a potrieb. Okrem toho, dashboard využíva kľúčové ukazovatele výkonnosti (KPIs) a efektívne vizualizácie pre jasné zobrazenie údajov v reálnom čase a historických dát, s podporou aktualizácií v reálnom čase a plánovaného opätovného načítania dát.

This thesis addresses the challenges of monitoring and controlling smart devices within increasingly complex Internet of Things (IoT) environments. The main goal of the work is to design and implement a responsive, scalable, and intuitive dashboard solution, primarily targeted at the smart home domain, capable of catering to the diverse needs of both beginner and advanced users. The developed dashboard is built from scratch and connects to~the~existing Real-Time IoT (RIoT) system, which handles backend operations. It introduces a user-customizable dashboard layout alongside detailed views for individual devices and device groups, enhancing the granularity and flexibility of system monitoring. Special emphasis was placed on enabling user customization, allowing users to tailor the dashboard layout and content according to their preferences and needs. Furthermore, the dashboard leverages Key Performance Indicators (KPIs) and effective data visualizations to clearly present both real-time and historical data, with support for live updates and scheduled data re-fetching.
Responsive Visualization of IoT Data Using Dashboards
Keywords: internet vecí; dashboard; prehľadové obrazovky; inteligentná domácnosť; Internet of Things; Smart Cities; Dashboards; Smart Homes