Monitorování pracovních stanic Cisco akademie - Hrabal, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce se zabývá návrhem a realizací webové stránky, která umožňuje manipulaci s daty na serveru a stanicích v laboratoři. Dále je možné o těchto stanicích získat bližší informace, např. o nainstalovaných virtuálních systémech, volném místu na disku nebo obsah daných adresářů. Údaje o stanicích obstarávají skripty napsané v jazyku Bash, z toho důvodu práce řeší problematiku spouštění skriptů v různých režimech – na pozadí nebo přes pseudoterminál. Součástí práce je i vytvoření databázové struktury, která umožňuje zaznamenávat prováděnou činnost na stanicích. Stránky jsou dostupné z Internetu, proto byla věnována pozornost také bezpečnosti a ochraně proti pokusům o neoprávněné vniknutí do systému. Stránky tedy nabízí možnost vytváření uživatelských účtů s různým oprávněním.

This thesis deals with design and implementation of a Web page that allows the manipulation with data on a server and workstation in the laboratory. It is also possible to get more information of these stations, such as installed on the virtual systems, free space on a drive or the contents of the directory. Details of the stations provide scripts written by Bc. Jiří Homolka in a Bash language. For this reason, the work also deals with the issue of scripts to run in various modes - in the background or in the pseudoterminal. Part of this work is the formation of the database structure, which allows to trace the activities on the workstations and show the history. The web is accessible form the Internet so there was given an attention to the security and protection against attempts of unauthorized intrusion. Therefore the system can login only registered users with appropriate rights or new accounts can be created or existing modified.
Monitoring of workstations in Cisco academy laboratory
Keywords: Webová stránka; webová aplikace; bezpečnost webové stránky; relační databáze; HTML; PHP; JavaScript; MySQL.; Web site; web application; web site security; relation database; HTML; PHP; JavaScript; MySQL.