Tvorba databáze pro oceňování pozemků - Klika, Pavel; Kliková, Alena (Akademické nakladatelství CERM, 2018)
Příspěvek je zaměřen na problematiku možného vytvoření databáze pro stanovení tržní hodnoty pozemků cenovým porovnáním. V příspěvku se autoři zaměřili na vybrané otázky související se stanovováním tržní hodnoty pozemků. Jsou vymezeny základní vlastnosti pozemků, na kterých závisí správná volba porovnatelného pozemku pro ocenění. Za vlastnosti pozemků, které tvoří základ pro zvolenou metodu oceňování tržní hodnoty pozemků, můžeme označit nejenom druh pozemku uvedený v katastru nemovitostí, ale i zařazení pozemku územním plánem pro jeho využití. Není opomenuta problematika otázek souvisejících s evidencí druhu pozemku v katastru nemovitostí, změny druhu pozemku, způsoby evidence těchto změn a otázky územního plánování. Podrobně je rozebrána problematika jednotkových cen srovnávaných pozemků, zejména odchylky ve výši jednotkové ceny realizovaných prodejů pozemku. V příspěvku je uveden příklad tvorby databáze pro vybrané druhy pozemku. Na příkladu jsou ukázány reálné problémy vznikající při stanovování tržních hodnot konkrétních pozemků porovnávacím způsobem.

The talk will be focused on the subject matter of possible creation of a database for determining market value of land using price comparison. The authors will focus upon selected questions regarding determining market value of land. They will define basic properties of land pieces, which are essential for the right choice of another comparable piece of land for valuation. The properties that are essential for selecting the method of valuation of market value of land are not only the kind of land stated in the land cadastre but also the classification of the land within the territorial plan due to its use. They will also talk about the subject matter linked with recording the kind of land within the land cadastre, changes in the kind of land, ways of recording the changes and questions regarding territorial planning. The authors will speak in detail about the subject matter of unit prices of the compared pieces of land, especially regarding the deviations in the sum of unit price in the implemented sales of land. The talk will include an example of creating a database for selected pieces of land. The example will serve for illustrating all the real problems arising when determining market value of concrete pieces of land using the comparison method.
Creating Database for Valuation of Land
Keywords: katastr nemovitostí; databáze; oceňování; část pozemku; druh půdy; land cadaster; database; valuing; piece of land; kind of land