Recyklace motorových vozidel - Bunčo, Šimon (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Témou tejto bakalárskej práce je problematika recyklácie automobilov. Recyklácia je kľúčovou oblasťou životného cyklu automobilu, ktorá umožňuje opätovné využitie materiálov. Ďalším benefitom je minimalizovanie dopadu automobilu na životné prostredie. Spracovanie je nutné brať v úvahu už pri návrhu konštrukcie automobilu a pri výbere konštrukčného materiálu. Hlavným prostriedkom pre maximalizovanie recyklácie je legislatívny tlak v kombinácii so správnym výberom metódy spracovania. Práca sa zaoberá recykláciu automobilov s dôrazom na recykláciu jednotlivých komponentov. Po mechanickom spracovaní automobilu vzniká heterogénna zmes zvaná ASR, ktorej recyklácia a následné využitie je taktiež opísané. Práca taktiež obsahuje zhrnutie materiálov z hľadiska ich recyklácie a praktický postup procesu likvidácie automobilu z pohľadu občana.

The topic of this bachelor's thesis is the issue of car recycling. Recycling is a key area of the car's life cycle that allows materials to be reused. Another benefit is minimizing the car's impact on the environment. Processing must be already taken into account during the design of the car structure and when choosing the construction material. The main means for maximizing recycling is legislative pressure combined with the right choice of processing method. The work deals with the recycling of cars with an emphasis on the recycling of individual components. After the mechanical processing of the car, a heterogeneous mixture called ASR is created, the recycling and subsequent use of which is also described. The work also contains a summary of the materials from the point of view of their recycling and the practical procedure of the car disposal process from the citizen's point of view.
Recycling of motor vehicles
Keywords: Recyklácia; ASR; šrédovanie; demontáž; opätovné využitie; Recycling; ASR; shredding; dismantling; reuse