Výroba dílce hydroformováním a její optimalizace - Chrz, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce předkládá analýzu a optimalizaci výroby dílce pomocí technologie paralelního hydroformování. Jako polotovar slouží dva kruhové přístřihy z oceli DC01 o tloušťce 1 mm. V jednom z přístřihů je pomocí technologie Flowdrill zhotoven přívod tvářecího média. Následně jsou oba přístřihy k sobě svařeny laserem a poté tvářeny. Pro analýzu výrobního procesu byla použita numerická simulace pomocí softwaru PAM-STAMP. Tato analýza poskytla informace o ztenčení stěny, velikosti přetvoření, kritických místech na výrobku a odpružení. Ověření numerické simulace proběhlo pomocí srovnání s experimentem. Kritériem pro ověření byl průběh tloušťky dílce. Na základě výsledků simulace je dále v práci provedena optimalizace, která spočívá v určení minimálního potřebného tlaku tvářecího média pro vylisování dílce, a to pro různé vzdálenosti mezi oběma tvářenými plechy.

The thesis presents an analysis and optimization of the manufacturing process of a part using the technology of parallel hydroforming. Two circular blanks made of DC01 steel with a thickness of 1 mm serve as a semi-manufactured part. In one of the blanks, the supply of the forming medium is constructed using Flowdrill technology. Subsequently, the two blanks are laser welded together and then formed. Numerical simulation using PAM-STAMP software was used to analyse the manufacturing process. This analysis provided information on wall thinning, deformation size, critical points on the product and springback. The numerical simulation was verified on the basis of comparison with an experiment. The criterion for verification was the course of the thickness of the part. Based on the results of the simulation, an optimization is performed in the thesis. It consists in determining the minimum required pressure of the forming medium for pressing the part, particularly for different distances between the two formed sheets.
Part Manufacturing by Using Hydroforming and Its Optimization
Keywords: ocel DC01; hydroformování; PAM-STAMP; tvářecí limity; numerická simulace; DC01 steel; hydroforming; PAM-STAMP; forming limits; numerical simulation