DC/AC jednofázový střídač 230 V / 50 Hz / 60 VA pro záložní zdroj s galvanickým oddělením - Šoupal, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Cílem této práce je návrh silových, řídících obvodů DC/AC střídače a jeho praktická realizace. Je zde popsán základní princip funkce jednofázového střídače. Práce se dále zaměřuje na návrh LC filtru, kondenzátoru v meziobvodu a dimenzování polovodičových prvků. Obsahuje popis a blokové schéma řídících obvodů a blíže popisuje návrh oscilátoru nízkofrekvenčního modulačního signálu pro PWM modulátor a nadproudové ochrany. Zachycuje postup praktické realizace střídače a ověřovací měření. Pro měnič byla vyhotovena technická dokumentace.

The aim of this thesis is to design power circuits and control circuits of single phase DC/AC inverter and its practical realization. This work describes basic principle of single phase inverter. Next step is a solution of output LC filter, input capacitor and semiconductor devices. It contains block diagram of control circuits and it focuses on design of oscillator for pulse width modulation and current limiting. The thesis gives details about practical realisation and testing measurements. Technical documentation was prepared for this inverter.
DC/AC one-phase inverter 230 V / 50 Hz / 60 VA for a back-up supply source with a galvanic separation
Keywords: Jednofázový DC/AC střídač; H-můstek; návrh LC filtru; výpočet ztrát IGBT; pulsní šířková modulace; oscilátor; Wienův článek; nadproudová ochrana; ověřovací měření; deska plošného spoje; Single phase DC/AC inverter; H-bridge; LC filter solution; power losses IGBT; pulse width modulation; oscillator; Wien bridge; current limiting; testing measurement; printed circuit board