Vliv rychlosti deformace na mechanické vlastnosti materiálů - Gajdošík, Matej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Metóda Taylorovho testu je využívaná na skúmanie vlastností materiálu za podmienok dynamického zaťažovania. Práca predstavuje kompletný proces vývoja, montáže a testovania nového testovacieho zariadenia zameraného na dosiahnutie symetrického nárazu dvoch vzoriek materiálu v pohybe. Zariadenie je testované v dvoch konfiguráciách, pričom sú opísané výsledky oboch. Boli vykonané materiálové testy smrekového dreva, ktoré boli následne porovnané s výsledkami získanými z klasického Taylorovho kanóna. Boli zistené a opísané podstatné rozdiely. Ukázalo sa, že vykonané simulácie symetrického nárazu s využitím modelu smrekového materiálu nezodpovedajú praktickým experimentom, čo naznačuje potrebné zmeny modelu.

Taylor Anvil Test method is used for the investigation of material properties under dynamic loading conditions. The thesis presents a complete process of development, assembly, and testing of a new testing apparatus aimed at achieving a symmetric impact of two material samples in motion. The device is tested in two configurations, results of both are described. Material tests of spruce wood were conducted and compared to results obtained from the classic Taylor canon. Substantial differences are observed and described. Conducted simulations of symmetric impact utilizing the spruce material model have not proven to represent practical experiments, hinting at required changes to the model.
Effect of strain rate on the mechanical properties of materials
Keywords: Taylorova skúška; symetrická; skušobné zariadenie; smrek; drevo; Taylor Anvil Test; symmetric; test apparatus; spruce; wood