Biomechanická studie fixace zlomenin horní končetiny - Rafaj, Svatomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá fixací a biomechanickými aspekty zlomenin horní končetiny. První část pojednává o anatomii, jejíž znalost je pro správnou fixaci zlomenin velice důležitá, popisuje historii vývoje vnitřní fixace zlomenin a moderní metody léčby zlomenin se zaměřením na LCP dlahy. Obsahem druhé části práce je deformačně napěťová analýza soustavy pažní kosti s aplikovanou LCP dlahou. Výpočtový model byl vytvořen za pomocí programů ANSYS Workbench 16.0 a SOLIDWORKS 2016. Výpočet byl proveden ve výpočtovém systému MKP ANSYS Workbench 16.0

This bachelor’s thesis deals with fixation and biomechanical aspects of fractures of the upper limb. The first part of the thesis discusses anatomy, knowledge of which is necessary for effective fixation of fractures. It describes the history of inner fixation of fractures and modern curing methods of fractures with a focus on locking compression plates. The second part of the thesis discusses strain-stress analysis of assemblage of humerus and applied locking compression. Computational model was created with the support of ANSYS Workbench 16.0 and SOLIDWORKS 2016 software. Computation was executed by finite element method using ANSYS Workbench 16.0 computational systém.
Biomechanical study on upper extremity fixation
Keywords: Biomechanika; LCP dlaha; fixace; horní končetina; osteosyntéza; deformačně napěťová analýza; zlomenina; Biomechanics; LCP; fixatiton; upper limb; osteosynthesis; strain-stress analysis; fracture