Technologie pro senzory nositelné na těle - Javor, Adrián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Táto bakalárska práca sa zaoberá hrubovrstvými a tenkovrstvými technológiami vytvárania senzorov nositeľných na ľudskom tele, ktoré snímajú látky v ľudskom pote. Časť je venovaná ich rozdeleniu a následným návrhom flexibilných trojelektródových biosenzorov využívajúcich 4 rôzne elektrochemické prevodníky. Všetky tieto biosenzory snímajú koncentráciu laktátu v ľudskom pote a sú založené na imobilizácii enzýmu laktátoxidázy na povrchu pracovnej elektródy. Technologický postup výroby biosenzorov pozostáva z kombinácii hrubovrstvových a tenkovrstvových technológii. Záver tejto práce obsahuje amperometrické stanovenia koncentrácie laktátu pomocou biosenzorov, z ktorých boli vytvorené kalibračné krivky.

This bachelor thesis deals with thick-film and thin-film technology of creating wearable sensors on human body, that sense substances in perspiration. Part is devoted to their classification and making subsequent proposal of flexible three-electrode biosensors using 4 different electrochemical transducers. All of these biosensors sense concentration of lactate in human sweat, and are based on immobilization lactate oxidase enzyme on the working electrode. Technological process of production is based on combination of thick-film and thin-film technology. Conclusion of this bachelor thesis contains amperometric evaluations of the lactate concentration, from which calibration curves were created.
Technology of wearable sensors
Keywords: Tlačený senzor; elektrochemický prevodník; biosenzor; elektródy; laktát; Screen-printed sensor; electrochemical transducer; biosensor; electrodes; lactate