Metody měření frekvence kmitů - Kunz, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou metod měření frekvence a fáze a metodikou porovnání jejich vlastností. Jsou rozebrány požadavky na tyto metody a problémy vyskytující se při měření. Část práce je věnována různým typům měření frekvence a fáze včetně podrobnějšího popisu čítačové metody, metody lineární regrese fáze signálu a metody Fourierovy transformace. Praktická část práce obsahuje porovnání těchto tří typů metod, které byly implementovány do programu LabVIEW firmy National Instruments a poté byly porovnány podle navržené metodiky a odzkoušeny na reálných signálech.

Bachelor's thesis deals with methods for measuring frequency and phase and comparison their qualities. Thesis describes requirement for these methods and problems occuring during measurement. The part of the work is devoted various types of methods for measuring frequency and phase including a more detailed description of the counter method, weighted least square method and Fourier transform's method. The practical part of this thesis contains comparision of these three types of methods which was implemented to LabVIEW program from National Instruments company. Afterwards they were compared according to proposed methodology and tested on real signals.
Methods for measuring frequency of vibration
Keywords: měření frekvence a fáze; čítačová metoda; metoda lineární regrese fáze signálu; metoda Fourierovy transformace; porovnání metod; methods for measuring frequency and phase; counter method; weighted least square method; Fourier transform's method; comparison of methods