Návrh potrubního řetězového dopravníku - Machala, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem dvou odlišných potrubních řetězových dopravníků pro dopravu pšenice a odpadního kalu. V první části práce je popsán princip funkce a hlavní části tohoto dopravníku. Dále jsou uvedeny příklady konstrukcí několika výrobců. Další část je věnována stanovení odporů proti pohybu v jednotlivých sekcích dopravní trasy. Následuje stanovení konstrukčních návrhů obou variant dopravníků včetně vhodných technologických a pevnostních výpočtů. Výstupem práce jsou také sestavné výkresy těchto dvou dopravníků.

This master thesis deals with the construction design of two different pipeline drag chain conveyors for transport of wheat and sewage sludge. The first part describes the operation principle and the main parts of this conveyor. The examples of designs from several manufacturers follow. Next part is devoted to determining the resistance to movement in individual sections of the transport route. Thesis continues with design proposals of both variants of conveyors, including suitable technological and strength calculations. The outputs of this work are also assembly drawings of these two conveyors.
Design of a pipeline chain conveyor
Keywords: Potrubní řetězový dopravník; trubkový řetězový dopravník; tažný řetěz; partikulární materiál; interaktivní napětí; pšenice; odpadní kal; Pipeline chain conveyor; tubular drag chain conveyor; drag chain; particular material; interactive tension; wheat; sewage sludge