Vyhledávání podobných 3D modelů - Karásek, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2017)
Práce se zabývá návrhem a implementací vyhledávání 3D modelů v databázi na základě podobnosti. Samotná databáze je realizována za použití rychlých datových struktur v jazyce Python. Využívá knihovny třetích stran na extrakci Spherical harmonics a 3D Zernikeho deskriptorů. Pro přístup k databázi je navrženo REST aplikační rozhraní, jehož využití je demonstrováno na ukázkovém webovém uživatelském rozhraní. Dále se práce zabývá kvalitou vyhledávání, prezentuje výsledky implementovaného vyhledávacího enginu a navrhuje možná vylepšení.

The work deals with the design and implementation of similarity based search in database of 3D models. The database is realised using of quick Python data structures. For Spherical harmonics and 3D Zernike deskriptors extraction are used third-party libraries. REST application interface is designed to access the search engine. A web based application was designed as an example of the REST application interface usage. Furthermore, the work deals with the search quality, presents results of the implemented database and suggests possible improvements.
Searching for Similar 3D Models
Keywords: Vyhledávání; podobnost; 3D tvar; 3D model; Spherical harmonics; Zernikeho deskriptor; databáze; Python.; Searching; similarity; 3D shape; 3D model; Spherical harmonics; Zernikeho descriptor; database; Python.