Social History of Plant Breeding and Seed Production - Lichá, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění)
How do Grocery Stores Shelves Stay Full All the Time je vizuální esej zpracovaná na základě rozsáhlé rešerše. Formou interaktivního webu se práce zabývá problematikou nedostatku zeleniny ve Velké Británii v době měsíců února a března tohoto roku a reakcí britské vlády na vzniklou situaci. Cílem je poukázat na křehký systém, jež je pro nás v každodenním životě neviditelný svou samozřejmostí plných regálů v supermarketech. Navzdory faktu, že je to pouhé století, kdy lidé pracovali každý den na polích pro svou vlastní obživu, přišly o život miliony lidí z důvodu imperialistických experimentů světových mocností v oblasti potravinové soběstačnosti. Esej posléze přesouvá svůj exkurz ze současné situace ve Velké Británii na experimenty se zásahy do krajiny ve 20. století, počínaje Velkou hospodářskou krizí v USA a Maovým Velkým skokem vpřed konče. V průběhu tzv. longreadu se vynořují vyskakovací okna s historickými referencemi sloužícími jako krátká zajímavost k tématu, jako například umělá vesnice Marie Antoinetty nebo nápad vypustit Středozemní moře a vytvořit na jeho dně nový stát, který bude osídlen a obhospodařován.

How do Grocery Stores Shelves Stay Full All the Time is a visual essay based on extensive research. In the form of an iterative website, the work explores the issue of vegetable shortages in the UK during the months of February and March this year and the UK government's response to the situation. The aim is to highlight a fragile system that is invisible to us in our everyday lives through the commonplace of full supermarket shelves. Despite the fact that it is only a century since people worked in the fields every day for their own livelihood, millions of lives have been lost because of the imperialist experiments of the world powers in food self-sufficiency. The essay then shifts its excursion from the current situation in the UK to the experiments in landscape intervention in the 20th century, beginning with the Great Depression in the US and Mao's Great Leap Forward. During the so-called longread, pop-ups pop up with historical references serving as brief points of interest on the topic, such as Marie Antoinette's artificial village or the idea of draining the Mediterranean Sea and creating a new state at its bottom to be populated and farmed.
Social History of Plant Breeding and Seed Production
Keywords: agrikultura; klimatická změna; potravinová soběstačnost; zelená revoluce; vizuální esej; agri-culture; climate change; food sovereignty; green revolution; visual essay