Analýza akcelerantů hoření metodami GC-MS a SPME - Hatalová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj a optimalizaci metody k stanovení složení v technickém benzínu. Byly zkoumány benzíny a benzínové výrobky různých výrobců. Cílem bylo stanovit vhodnou metodiku detekce akcelerantu při páchání trestné činnosti. V rámci experimentální části byly testované analytické metody GC – FID v režimu splitless/ headspace a GC – MS. Výsledky ukázali, že technické benzíny mají rozdílné složení, benzínové výrobky obsahují aditiva pro podpoření jejich vlastností. Složení jednotlivých složek závisí na výrobci, je potřeba identifikovat složky specifické pro jednotlivé výrobce, což by mohlo být potenciálním ukazatelem zdrojů hoření. Charakteristické píky mohou být přímým ukazatelem zdroje hoření bez nutnosti analýzy celé směsi a tím ulehčit práci kriminalistů.

This bachelor’s thesis focuses on the development and optimization of a method for detecting the composition of technical gasoline. Gasoline and gasoline–based products from various manufacturers were examined. The aim was to establish a suitable methodology for detecting accelerants in the context of criminal activity. In the experimental part, analytical methods such as GC – FID in splitless/headspace mode and GC – MS were tested. The results showed that technical gasolines have differing compositions, and gasoline–based products contain additives to enhance their properties. The composition of individual components depends on the manufacturer; therefore, it is necessary to compare chromatograms with standards specific to each producer, which could potentially indicate the source of ignition. Characteristic peaks may serve as a direct indicator of the ignition source without the need to analyze the entire mixture.
Analysis of combustion accelerators by GC-MS and SPME methods
Keywords: Akceleranty; hoření; technický benzín; složení; GC – FID; GC – MS; Acceleratos; burning; technical petrol; composition; GC – FID; GC – MS