Diagnostika vysokonapěťových kondenzátorů pro kaskádní napěťový násobič - Baev, Dmitriy (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Cílem diplomové práce je nalezení vhodné metody měření částečných výbojů (PD) v dielektriku vysokonapěťových kondenzátorů. V teoretické části této diplomové práci je popsán mechanismus vzniku a škodlivým působením částečných výbojů na izolaci vysokonapět’ových kondenzátorů. Jsou popsany globální galvanická metoda měření částečných výbojů, princip činnosti kaskádního napět’ového násobiče, jeho hlavních komponent, ty jsou vysokonapět’ový kondenzátor a usměrňovací dioda, možnosti měření kvality kondenzátorů pro napět’ové násobiče, výhody a nevýhody a princip činnosti přístroje HIPOTRONICS DDX-8003 s pulzním diskriminačním systémem. V experimentální části diplomové práci je seznámení s diagnostikou vysokonapět’ových kondenzátorů pomocí laboratorního měření na elektronickém můstku a s pomocí systému měření částečných výbojů. Je popsán navrh vhodné uspořádání elektrod, které eliminuje vliv korony, která znemožňuje měření částečných výbojů i ztrátového činitele (tg ). Analýzování získaných dat z měření a určení úroveň kvality, případně nastalé degradace měřených kondenzátorů. Výsledkem práce by měl být návrh rychlé metodiky pro nalezení nekvalitních kondenzátorů za účelem zvýšení spolehlivosti napěťového násobiče.

The main subject of the final thesis is to find a suitable method for measuring the partial discharge (PD) in the dielectric of high-voltage capacitor. In the theoretical part of my thesis contains from the mechanisms of origin and the harmful effects of partial discharge at high voltage insulation of capacitor. It describes the global galvanic method of partial discharge measurement, the principle of cascade voltage multiplier, its main components are high-voltage capacitor and diode, facilities quality measurement of capacitors for voltage multipliers, advantages and disadvantages and principles of HIPOTRONICS DDX-8003 with the pulse discrimination system. In the experimental part of the diploma thesis is familiar with the diagnostics of high – voltage capacitors by means of laboratory measurements on the electronic bridge and with the help of partial discharge measurement system. Design of suitable electrode arrangement is described which eliminates the influence of corona which makes it impossible to measure partial discharges and the dissipation factor (tg ). Analysis data from measurement and determination of quality level, eventual degradation of measured capacitors. The result of this project should be designed the methodology for finding of poor – quality capacitors in order to increase the reliability of the voltage multiplier.
Diagnosis of high voltage capacitors for cascade voltage multiplier
Keywords: částečné výboje; galvanická metoda; proudový impulz; diskriminace; eliminace; kaskádní napěťový násobič; vysokonapěťový kondenzátor; ztrátový činitel; koróna; vysokonapěťové testování; DDX-8003 PDS; kalibrace; rušení; analýza.; partial discharge; galvanic method; current impulse; discrimination; elimination; cascade voltage multiplier; high voltage capacitor; dissipation factor; corona; high voltage testing; DDX-8003 PDS; calibration; noise; analysis.