Datová struktura Bloomův filtr a její vlastnosti - Prokop, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Bakalářská práce se zabývá popisem a konstrukcí Bloomova filtru. Autorem tohoto filtru je Burton H. Bloom. Bloomův filtr představuje efektivní nástroj ukládání prvků do univerzální množiny v podobě datové struktury. Zpracovává velký objem dat při zaplnění menšího paměťového prostoru. Datová struktura umožňuje vkládání prvků a jejich opětovné vyhledání v množině s nenulovou pravděpodobností chyby. Součástí práce je vysvětlení vlastností a způsobů využití datové struktury včetně možností snížení přípustných chyb. Rozšířením obecného Bloomova filtru je Počítaný Bloomův filtr, který umožňuje širší uplatnění této datové struktury.

A dissertation is engaged in a description and a construction of the Bloom filter. The inventor of this filter is Burton H. Bloom. The Bloom filter represents an efficient tool for storing elements into the universal aggregate in the form of a data structure. It processes large volume of data while filling less of store space. The data structure makes it possible to insert elements and their time after time selecting in the aggregate with zero probability of errors. Part of the dissertation is explanation of properties and usage methods of the data structure including possibility of a reduction acceptable errors. An expansion of the Bloom filter is computed Bloom filter, which allows broader usage of the data structure.
Bloom Filters and Their Properties
Keywords: Python; Bloomův filtr; Počítaný Bloomův filtr; Linux; hashovací funkce; knihovna; bitové pole; Python; Bloom filters; Counting Bloom filters; Linux; hash funcions; liblary; bit array