Příprava a charakterizace směsných materiálů na bázi huminových kyselin a chitosanu - Kozelková, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá možností využití nových aplikačních forem směsných kompozitů složených z huminových kyselin, chitosanu a granulovaného anorganického NPK hnojiva. Na základě literární rešerše byly hledány optimální metody přípravy hydrogelových aplikačních forem těchto kompozitů. Náplní experimentální části je charakterizace směsných materiálů, hlavní pozornost byla věnována sorpci vody, uvolňování huminové složky a minerálních živin do roztoku a v neposlední řadě i mechanickým vlastnostem připravených materiálů. Motivace této práce je založena na využití těchto směsných kompozitů v zemědělství a současně i v ochraně životního prostředí, neboť je snahou navrátit do půdy chybějící přirozenou organickou složku v podobě materiálů s jejím řízeným uvolňováním a zastavit tak pozvolnou degradaci půd.

This bachelor thesis deals with an application potential of newly developed forms of mixed composites of humic acids, chitosan and commercial granulated inorganic fertilizer.. The main aim was to test some preparation methods selected on the basis of literature search. The experimental part focused on characterization of prepared composite materials, the main attention was paid to the sorption of water, release of humic acid and mineral nutrients into solution, and last but not least, on the mechanical properties of resulting materials. The motivation of this work comes from the potential of agricultural and environmental applications of such composites resulting in a renewal of previously exhausted organic content of soils and consequent interruption of substantial soil degradation.
Preparation and characterization of novel materials based on combination of humic acids and chitosan
Keywords: huminové kyseliny; chitosan; NPK; směsné kompozity; humic acids; chitosan; NPK; mixed composites