Analýza spár mezi prefabrikovanými segmenty štíhlých mostních konstrukcí - Velešík, Marek; Nečas, Radim (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2021)
U štíhlých mostních konstrukcí, jako jsou předpjaté pásy a visuté konstrukce, je mostovka často realizována prostřednictvím prefabrikovaných segmentů. Spáry mezi prefabrikovanými segmenty jsou však zdrojem diskontinuit a mohou být kritickým místem z hlediska životnosti těchto konstrukcí. Na základě toho byl navržen experiment, při kterém bylo detailněji vyšetřováno chování spár mezi prefabrikovanými segmenty v provozním stavu. Podrobnější zkoumání těchto konstrukčních detailů může zpřesnit přístupy k jejich modelování. Součástí práce je i studie vlivu zalomení střednice v softwaru Midas Civil.

Slender bridge structures, such as stress ribbon bridges and suspension bridges, are frequently constructed by precast segments. However, the joints between the precast segments are a source of discontinuities and can be critical in terms of the service life of these structures. An experiment was therefore designed to investigate the behaviour of the joints between the precast segments in service state in more detail. A closer investigation of these structural details can refine approaches to numerical modelling of these structures. The thesis also includes a study of the effect of centreline kinking in Midas Civil software.
Analysis of Joints Between Precast Segments of Slender Bridge Structures
Keywords: Štíhlé mostní konstrukce; předpjaté pásy; prefabrikované segmenty; spáry; isolinie normálových napětí; Slender structures; stress ribbon bridges; precast segments; joints; isolines of the normal stresses