Detekce pádu cyklisty z kola - Charvátek, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací zařízení pro detekci pádu cyklisty z jízdního kola s využitím technologií internetu věcí (IoT). Cílem práce bylo vytvořit systém, který v případě detekce pádu cyklisty automaticky odešle informaci o aktuální poloze prostřednictvím sítě NB-IoT a služby WhatsApp, čímž přispívá ke zvýšení bezpečnosti zejména u cyklistů pohybujících se o samotě. Práce zahrnuje analýzu vhodných bezdrátových komunikačních protokolů, výběr mikrokontroleru a senzorů, návrh hardwarového řešení, implementaci softwaru a testování zařízení v reálných podmínkách. Pro detekci pádu byl použit akcelerometr MPU-6050, mikrokontroler ESP32 s integrovaným modulem SIM7000G zajišťujícím komunikaci a GPS lokalizaci. Práce přináší komplexní pohled na problematiku detekce pádu cyklisty a její možné technické řešení s využitím moderních IoT technologií.

This bachelor thesis focuses on the design and implementation of a device for detecting a cyclist's fall from a bicycle using Internet of Things (IoT) technologies. The aim of the thesis was to develop a system that automatically sends the cyclist's current location via NB-IoT network and WhatsApp service in the event of a detected fall, thus increasing safety, especially for cyclists traveling alone. The thesis covers the analysis of suitable wireless communication protocols, selection of microcontroller and sensors, hardware design, software implementation, and real-world testing. The fall detection is based on the MPU-6050 accelerometer and the ESP32 microcontroller with an integrated SIM7000G module providing communication and GPS localization. The thesis provides a comprehensive view of the cyclist fall detection issue and its possible technical solution using modern IoT technologies.
Detection of a cyclist falling off a bike
Keywords: Internet of Things; mikrokontroler; procesor; senzor; cyklista; pád; Internet of Things; microcontroller; processor; sensor; cyclist; crash