Pokoj pro nás pro všechny - Dobiášová, Dominika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2022)
Diplomová práce Sanctuary for Each of Them je tvořena sérií objektů a maleb, v nichž se snažím zachytit vzájemnou potřebnost a nejednoznačnost postavení jednotlivce ve společnosti. Diváky a divačky se snažím přivést na podivné, zneklidňující místo, kde se odehrává řada dějů a příběhů. Rozvíjí se zde vztahy mezi postavami, ale také mezi nimi a fikčním světem, do kterého jsou jejich příběhy zasazeny. Motivy a postavy z obrazů pak přechází do antropomorfních objektů - figur zobrazených ve skleněném nádobí a podnožích stolů. Takto se děj přesouvá přímo do fyzického prostoru galerie a mění se ve scénografii, do níž je možné vstoupit a interagovat s dějem na osobní úrovni.

The diploma work Sanctuary for Each of Them consists of a series of objects and paintings in which I try to capture the mutual necessity and ambiguity of the individual's position in society. I am trying to bring the viewers to a strange, unsettling place where a series of plots and stories take place. Relationships develop between the characters, but also between them and the fictional world in which their stories are set. Motifs and characters from the paintings then transition into anthropomorphic objects - figures depicted in glassware and table bases. In this way, the action shifts directly into the physical space of the gallery and turns into a scenography that can be entered and interacted with on a personal level.
The Space for All of Us
Keywords: malba; objekt; stůl; sklo; postavy; feminismus; fikce; zámek; krajina; painting; object; table; glass; figures; feminism; fiction; castle; landscape