Problematika nových halogenovaných sloučenin v životním prostředí - Roček, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Cílem mojí bakalářské práce je zpracování literárních rešerší na téma bromované retardátory hoření. Mezi používané retardátory patří zejména polybromované difenyl ethery a sloučenina hexabromocyklododekan. Tyto látky patří mezi perzistentní organické polutanty, jejich produkce se až do nedávné doby zvyšovala. Dnes se již vyskytují téměř ve všech složkách životního prostředí. Pro jejich stanovení se nejčastěji používají metody kapalinové a kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí.

The target of my bachelor´s thesis is fabrication of literary recherche on theme brominated flame retardants. Into this group belong primarily polybrominated diphenyl ethers and compound hexabromocyclododecane. These compounds belong to perzistent organic polutants, whose production grew to the late time. Nowadays there are occur in almost all part sof environment. For their determination is using liquid and gas chromatography methods connected with mass spectrometry detection.
Question of new halogen containing compounds in environment
Keywords: retardátory hoření; polybromované difenyl ethery; hexabromocyklododekan; životní prostředí; flame retardants; polybrominated diphenyl ethers; hexabromocyclododecane; environment