Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice - Hamříková, Dominika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
V této diplomové práci byl sledován obsah proteinů gliadinových frakcí ozimé pšenice (Triticum aestivum) odrůdy Bohemia pěstované v podmínkách normální (AC) a zvýšené (EC; 700 mol•mol-1) koncentrace oxidu uhličitého. Kromě toho byla polovina vzorků hnojena dusíkem v množství 200 kg•ha-1. Dalšími pozorovanými environmentálními faktory bylo sucho a UV záření. Gliadinové proteiny byly separovány metodou A PAGE a kvantifikovány počítačovou denzitometrií. Obecně se měnil obsah proteinů v rámci frakcí , a gliadinů, zatímco u gliadinů nebyl zjištěn žádný nebo téměř žádný významný rozdíl. Jednoznačně největší vliv na obsah gliadinových proteinů měl dusík, který průkazně zvyšuje množství proteinů v pšeničném zrnu. Nejvíce subfrakcí reagovalo za podmínek AC, sucha a bez UV záření a za podmínek EC s přirozenými srážkami a UV zářením. Významná byla také interakce dusíku s UV zářením (AC, sucho) i s jeho vyloučením (EC, sucho). Interakce dusíku a přirozených srážek významně zvýšila obsah proteinů za podmínek AC bez UV záření a za podmínek EC s UV zářením. Samotná EC i EC v interakci s jinými faktory se projevila v malé míře. EC s dusíkatou výživou (sucho bez UV záření) zvýšily obsah gliadinových proteinů a EC se současným vyloučením dusíkaté výživy (sucho i přirozené srážky s UV zářením) obsah proteinů snížila.

In this diploma thesis protein content of gliadin fractions in winter wheat (Triticum aestivum) var. Bohemia was studied. The crop was cultivated in conditions with ambient (AC) and elevated (EC; 700 mol•mol-1) carbon dioxide concentration. Moreover, half of the samples was fertilized with nitrogen in an amount of 200 kg•ha-1. Other observed environmental factors were drought and UV radiation. The gliadin proteins were separated by A PAGE method and quantified by computer densitometry. Generally the protein content within , and gliadin fractions varied, while the protein content of gliadins remained unchanged or almost unchanged. Clearly the nitrogen fertilization had the most pronounced impact on the gliadin protein content and it significantly increased the protein content in wheat grain. Most subfractions reacted in conditions of AC, drought and without UV radiation and in conditions of EC with natural rainfall and UV radiation. The interaction of nitrogen fertilization with UV radiation (AC, drought) was significant and so was the interaction of nitrogen fertilization excluding UV radiation (EC, drought). The interaction of nitrogen fertilization and natural rainfall significantly increased the protein content in conditions of AC without UV radiation and in conditions of EC with UV radiation. EC alone and the interaction of EC with other factors had only a small impact. The impact was the most pronounced in interaction with nitrogen fertilization. EC with nitrogen fertilization (drought without UV radiation) increased the gliadin protein content and EC excluding nitrogen fertilization (drought and natural rainfall with UV radiation) decreased the protein content.
Impact of elevated carbon dioxide concentration on protein content of gliadin fraction in winter wheat
Keywords: ozimá pšenice; gliadiny; zvýšená koncentrace oxidu uhličitého; dusíkaté hnojení; A PAGE; winter wheat; gliadins; elevated carbon dioxide concentration; nitrogen fertilization; A PAGE