Náhrada stávajícího výměníku tepla - Vaculík, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi náhrady stávajícího neefektivního výměníku tepla novým zařízením. V první teoretické části je provedena rešerše typů tepelných výměníků, jejich provozních znaků a vhodného použití. V druhé praktické části je prvně proveden kontrolní výpočet stávajícího svazkového výměníku s U-trubkami, a poté tepelně hydraulický návrh nového svazkového výměníku s rovnými trubkami a nového deskového výměníku. V poslední části práce je provedeno porovnání a posouzení, která z variant je nejvhodnější.

This thesis deals with the possibilities of replacing an existing inefficient heat exchanger with a new one. In the first theoretical part a research of heat exchanger types, their operational features and suitable application is carried out. In the second practical part, the control calculation of the existing bundle heat exchanger with U-tubes is performed first, followed by the thermo-hydraulic design of a new bundle heat exchanger with straight tubes and a new plate heat exchanger. In the last part of the work, a comparison and assessment of which of the alternatives is the most suitable is made.
Replacement of existing heat exchanger
Keywords: Svazkový výměník tepla; deskový výměník tepla; návrh výměníku; prostup tepla; tepelně hydraulický výpočet; náhrada výměníku tepla; Shell and tube heat exchanger; plate heat exchanger; heat exchanger design; heat transfer; thermo-hydraulic design; replacement of heat exchanger