Narativní a emocionální expresivita v malbě jako nástroji vyprávění příběhů - Wang, Liting (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2025)
Tato diplomová práce se skládá ze série obrazů (různé formáty a média) a videa. Každá volba a transformace materiálů, formy a obsahu sebou nese bohaté významy a výzvy. Od tradičních maloformátových figurativních olejomaleb na plátně s jemnými detaily přes rozměrné komplexní malby na plátně kombinované s nepravidelnými rámy, následované nepravidelnými komplexními malbami na dřevěných deskách oscilujícími mezi figurativním a abstraktním stylem, až po interdisciplinární práci prezentovanou formou videa. Vizuálně zde pozorujeme jasný postupný vývoj a průlomy, které korespondují s trajektorií začínající uvnitř tradičního kulturního rámce "společenské disciplinace", pokračující určitým stupněm "probuzení ženského subjektivního vědomí" a ústící v "autonomní volby ženského jednání". Tato série děl vytváří komplexní a souvislý narativ zkoumající možnosti ženského osvobození ze společenských disciplinárních struktur. Alternativní název práce zní "Ženy mimo definice". Pro mě osobně tento projekt představuje překročení hranic mého vlastního uměleckého vyjádření.

This diploma project consists of a series of paintings (various formats and media) and a video. Every choice and transformation of materials, form, and content contains rich meanings and challenges. From traditional small-scale figurative oil paintings on canvas with exquisite details, to large-scale comprehensive paintings on canvas combined with irregular frames, then to irregular comprehensive paintings on wooden panels that lie between figurative and abstract styles, and finally to interdisciplinary work presented in a form of the video. Visually, there are clear gradual progressions and breakthroughs, which correspond with a trajectory starting from the “social discipline” within the traditional cultural framework, following on to a certain degree of the “awakening of women's subjective consciousness,” and finally graduating to the “autonomous choices in women's actions.” This series of works constructs a complex and coherent narrative adressing the posibility of female emancipation from social discipline frame. Its alternative title goes as “Women Beyond Definition.” For me personally, this project represents a breakthrough of the boundaries of my own artistic expression.
Narrative and Emotional Expression in Painting as a Storytelling Tool
Keywords: Genderová rovnost; Ženská autonomie; Společenská disciplinace; boj žen za svou emancipaci; Tělesná svoboda; Dekonstrukce genderových rolí; Gender Equality; Women's Autonomy; Social Discipline; Women's Plight; Bodily Freedom; Breaking Gender Role Stereotypes