Optimalizace vibračního mikrogenerátoru. - Kurfűrst, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce ukazuje jakým způsobem je možné vyrábět nízkou energii potřebnou pro napájení senzorů. Tyto generátory jsou použity jako lokální zdroje pracující na vibračním principu. K získání potřebné energie je využito mechanických vibrací, jež se vyskytují v pohybujících se strojích, v přírodě a pod. Dále demonstruje fyzikální principy a analýzy. Práce je směřována k řešení mechatronického obvodu, konkrétně mikrogenerátoru. Mechatronický obvod se skládá z elektrické části a mechanické části, kde společné řešení soustavy rovnic vede k správnému návrhu řešení. Uvedené analýzy jsou důležité pro využití optimalizačních metod umělé inteligence. Optimalizační metody jsou použity na optimální řešení návrhu mikrogenerátoru. Pro zjištění dynamičnosti soustavy byl využit program Simulink (součást MATLABu), generátor je řešen pro f = 17Hz se zrychlením yam = 0,1g [ms-2]. Pro optimalizaci byl zvolen optimalizační algoritmus SOMA – Všichni k jednomu.

The article describes how to produce energy necessary for sensor supply. These generators are used as a local source operating on vibratory principle. Mechanical vibrations that occur in moving machines, in nature etc. are used in order to gain required energy. So are kinesis principles and analysis employed in some of the avaible generators. It also contains patent and literary background research. Work is oriented to solving mechatronic perimeter, in the concrete micro - generator. Mechatronic perimeter piles from seat power control parts and mechanical parts, where common solving equation system leads to correct solving. Mentioned analyses be of consequence for usage optimization methods artificial intelligence. Optimization method are used on optimum solving proposal micro - generator. To inquest dynamism system was used program Simulink (part of MATLAB), generator is buckthorn for f = 17 [Hz] acceleration yam = 0,5g [ms-2]. As a algorithm is used SOMA – All to one.
Optimalization of vibration microgenerator
Keywords: Umělá inteligence; optimalizační algoritmus; vibrační generátor; SOMA; magnetická indukce; indukované napětí; mikro-generátor; Simulink; mechatronická soustava; mechanické tlumení; elektrické tlumení; elektrický výkon; vzduchová cívka.; Artificial intelligence; optimalise algorithm; vibration generator; SOMA; All to one; magnetic flux; generated voltage; micro-generator; Simulink; mechatronic perimeter; mechanical damping; electric damping; electric power; air coil.