Parní turbína pro biomasový blok - Abrahám, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny s jedním regulovaným odběrem s možností provozu 0 až 10 t/h. V první části je navrženo tepelné schéma. Turbína má také dva neregulované odběry pro nízkotlakou regeneraci a výstupní pára je chlazena vodním kondenzátorem. Stěžejní částí práce je návrh průtočného kanálu turbíny s jedním regulačním stupněm v provedení A-kolo a s 26 stupni s přetlakovým typem lopatkování. Turbína má otáčky 8500 min-1, kterým pevnostně vyhovují i kritická místa. Následující kapitoly popisují návrh vyrovnávacího pístu a ložisek. V poslední kapitole je uvedena provozní charakteristika. Součástí práce je i výkres řezu turbínou. Výsledná turbína má svorkový výkon 9259,7 kW a termodynamickou účinnost 85,5 %.

Diploma thesis deals with the design of a condensing steam turbine with one controlled steam extraction. Its working range is 0 to 10 t/h. The first part contains the design of the heat balance scheme. The turbine has two unregulated steam extractions for low-pressure feedwater heater and outlet steam is cooled by water condenser. The main part is the design of the turbine flow channel with one regulative stage using impulse blading and 26 regular stages using reaction blading. The turbine rotating speed is 8500 rpm, which is strength suitable even in critical points. The following chapters are describing the design of the compensation piston and bearings. The consumption characteristic of the steam turbine is shown in the last chapter. Drawing of the turbine section is attached to this thesis. Final turbine power is 9259,7 kW and thermodynamic efficiency 85,5 %.
Steam Turbine for Biomass Power Plant
Keywords: Parní turbína; tepelné schéma; regulovaný odběr; termodynamický výpočet.; Steam turbine; heat balance scheme; controlled steam extraction; thermodynamical calculation.