Návrh elektroinstalace s inteligentními prvky pro rodinný dům - Lengyel, Ladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo v prvom rade teoretické zoznámenie sa s projektovou dokumentáciou a s problematikou inteligentnej elektroinštalácie. Prvú časť bakalárskej práce tvoria požiadavky a definície zásad pre tvorbu projektovej dokumentácie elektroinštalácie. Vzhľadom na obmedzenosť strán nie je možné podrobne popísať všetky požiadavky, zásady a normy používané pri tvorbe elektroinštalácie. Preto sa práca sústreďuje len na silnoprúdovú časť technickej dokumentácie. Ďalšia časť práce je zameraná na problematiku inteligentnej elektroinštalácie, jej rozdelenie a aplikačné možnosti v rodinných domoch. Výhody systémovej inštalácie oproti klasickej. V tejto časti sú ďalej rozoberané a popísané rozličné systémy od rôznych výrobcov inteligentných elektroinštalácii. Záverečná časť sa zaoberá návrhom projektovej dokumentácie silnoprúdových rozvodov. Rozvody elektrickej inštalácie pre rodinný dom sú realizované pomocou inteligentných prvkov od firmy ABB systému KNX. Táto časť je ďalej zameraná na vhodný výber systémovej inštalácie, rozmiestnenie rozvodov a prvkov inštalácie, vrátane komponentov inteligentnej elektroinštalácie a návrh podružného bytového rozvádzača. Ďalej sa zaoberá výpočtom tepelných strát objektu a s tým spojený výber vhodného tepelného čerpadla. Pomocou zisteného odberaného výkonu sa určí hlavný istič použitý v bytovej rozvodnici a s tým spojený prierez hlavného domového vedenia.

The goal of this bachelor work was first of all the theoretical introducing to the project documentation and to the question of intelligent electrical installation. The first part of the bachelor work consists of terms and definitions of principles for creating the project documentation of electrical installation. With the view of the pages’ limitedness, it is not possible to describe in detail all the terms principles and standards used in creating of electrical installation. Because of that, the work focuses on the heavy current part of the technical documentation only. The next part of the work is focused on the question of intelligent electrical installation, its division and applicable possibilities in family houses. The advantages of the system installation in comparison to classical. In this part are further analyzed and described the different systems of different manufacturers of intelligent electrical installations. The closing part focuses on the blueprint of the project documentation of heavy current distributions. The distributions of the electrical installation for the family houses are realized with the help of intelligent elements from ABB company of the KNX system. This part furthermore focuses on the proper selection of system installation, placing of the distributions and elements of installations, inclusive of components of intelligent installation and a blueprint of subsidiary apartment distributer. Then it deals with the calculation of heat loss of the object and the selection of proper head pump related to it. With the help of determined power take-off the main breaker used in the apartment distributing board is appointed and the conjunction of the main residence wiring related to it.
Project of wiring system with intelligent elements for family house
Keywords: projektová dokumentácia; výkresová dokumentácia; inteligentná; systémová; zbernicová; silnoprúdová; inštalácia; zbernica; aktor; senzor; elektroinštalácia; rodinný dom; elektrické obvody; elektrický rozvod; návrh; riadenie; ovládanie; technická správa; ABB; KNX; project documentation; drawing documentation; intelligent; system; conductor bar; heavy current; installation; bus-bar; actuator; sensor; electrical installation; family house; electrical circuits; electrical distribution; blueprint; conductorship; actuating; technical report; ABB; KNX