Vývoj nové správkové malty s využitím druhotných surovin - Figala, Petr (Vysoké učení technické v Brně,Fakulta stavební, 2021)
Tento článek se zabývá výzkumem nové správkové malty na silikátové bázi modifikované vybranými druhotnými surovinami. Cíle práce je vyvinou novou hmotu vyznačující se chemickou odolností vhodnou pro sanaci kanalizačních betonových konstrukcí. Jako stěžejní parametry pro výběr výsledné receptury byla zvolena odolnost vůči agresivnímu roztoku síranů a vůči napadání biogenní kyselinou sírovou. Chemická odolnost byla testována simulací expozičního prostředí v laboratorních podmínkách, a to dle metodiky normy DIN 19573. Ze získaných výsledků vyplývá, že vhodnou modifikací referenční malty je možné zachovat hodnoty fyzikálně-mechanických charakteristik a zároveň dosáhnout zlepšení chemické odolnosti zkušebních těles. Finální receptura bude dále testována v poloprovozních podmínkách "in situ".

This paper deals with the research of a new repair mortar modified with secondary raw materials. The aim of the work is to develop a material characterized by chemical resistance suitable for the rehabilitation of sewer concrete structures. Resistance to aggressive sulphate solution and to attack by sulfuric acid was chosen as the key parameters for the choose of a final mixture. Chemical resistance was tested by simulating the exposure environment in laboratory conditions, according to the methodology of DIN 19573. The obtained results show that by suitable modification of the reference mortar it is possible to maintain the values of physical-mechanical characteristics and improve the chemical resistance of test samples. The final mixture will be further tested in field conditions.
Development of a New Repair Mortar Using Secondary Raw Materials
Keywords: Správková malta; chemická odolnost; druhotná surovina; biogenní kyselina sírová; sírany; Repair mortar; chemical resistance; secondary raw material; biogenic sulphuric acid; sulphates