Efektivní řízení nákladů v podniku - Pavelcová Krejčová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2012)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku efektivního řízení nákladů. Podrobně pojednává o členění nákladů a představuje hlavní nástroj jejich řízení – kalkulace. V první části práce jsou obsaženy teoretické poznatky, které se týkají dané problematiky. Druhou část práce tvoří analýza řízení nákladů v konkrétním výrobním podniku. Závěrem je zhodnocen současně používaný způsob kalkulace nákladů a je navržena nová metoda.

The thesis is focused on issues of effective cost control. It, in detail, discusses the structure and dividing of costs and introduces the main instrument of cost control - calculations. The first part of the thesis covers theoretical findings concerning the given issue. The second part is comprised of cost control analysis in a particular manufacturing company. In conclusion, the present method of cost calculation in use is evaluated and the new method is proposed.
Effective Cost Management in the Enterprise
Keywords: Kalkulace; krycí příspěvek; manažerské účetnictví; nepřímé náklady; rozvrhová základna; Calculation; contribution margin; managerial accountancy; indirect costs; allocation basis