Voda a mokrade v environmentálnom vzdelávaní - Diener, Lenka (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2025)
Voda ako kľúčový environmentálny zdroj a ochrana mokradí si vyžadujú zodpovedný prístup nielen v oblasti ochrany prírody, ale aj v oblasti vzdelávania mladších generácií. Tento článok skúma, ako môže inovatívne a lokálne orientované vzdelávanie prispieť k rozvoju environmentálneho povedomia a kľúčových kompetencií žiakov základných škôl, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie prírodných zdrojov. V rámci výskumného a vývojového projektu "Zachráňme mokrade spoločne" skúmame implementáciu inovatívnych prístupov k environmentálnej výchove v slovenskom školskom systéme. Štúdia využíva kvalitatívne a kvantitatívne metódy na pozorovanie zapojenia žiakov do praktických aktivít na ochranu mokradí. Počiatočné zistenia naznačujú, že inovatívna výchova zameraná na žiakov podporuje ich environmentálne povedomie a motiváciu aktívne sa zapájať do ochrany prírody. Ďalej sa zameriavame na úlohu environmentálnej výchovy na základných školách v kontexte témy voda v prírode, kde táto téma nie je plne integrovaná a často závisí od dobrovoľnej iniciatívy učiteľov. Výskum lokálne orientovaného vzdelávania na slovenských základných školách naznačuje, že formy výučby zamerané na skupinovú prácu, projektové vyučovanie alebo výučbu v prírode a zážitkové učenie môžu byť účinné pri zvyšovaní environmentálneho povedomia a rozvoji kľúčových kompetencií potrebných na podporu aktívneho environmentálneho občianstva.

Water as a key environmental resource and the protection of wetlands require a responsible approach not only in the field of nature conservation, but also in the field of education of younger generations. This paper explores how innovative and locally oriented education can contribute to the development of environmental awareness and key competencies in primary school students that are essential for the conservation of natural resources. In the framework of the research and development project "Let's Save Wetlands Together" we are exploring the implementation of innovative approaches to environmental education in the Slovak school system. The study uses qualitative and quantitative methods to observe pupils' involvement in practical activities to protect wetlands. Initial findings suggest that innovative education targeting pupils promotes their environmental awareness and motivation to actively engage in conservation. Next, we focus on the role of environmental education in primary schools in the context of the topic of water in nature, where this topic is not fully integrated and often relies on the voluntary initiative of teachers. Research on place-based education in Slovak primary schools suggests that forms of teaching focused on group work, project-based learning, or outdoor and experiential learning can be effective in raising environmental awareness and developing the key competencies needed to promote active environmental citizenship.
Water and wetlands in environmental education
Keywords: environmentálne vzdelávanie; mokrade; postoje; inovatívne prístupy; lokálne vzdelávanie; environmentálne povedomie; environmental education; wetlands; attitudes; innovative approaches; local education; environmental awareness