Aktivní tlumič výfuku spalovacího motoru. - Hurt, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Předmětem této práce jsou aktivní tlumiče výfuku spalovacího motoru. Práce je zaměřena na popis funkce takových to tlumičů a na jednotlivá technická provedení včetně systémů, velice se blížících těm aktivním. Dále práce popisuje použití obdobných systémů u motocyklů a to jak s motorem čtyřtaktním, tak s motorem dvoutaktním.

The object of this thesis are the active exhaust mufflers of internal combustion engines. This thesis is specialized on function description such a mufflers and on a technical design, including systems, which are very similar to those active systems. Further work describe the using analogous systems at motorcycles and it how with four stroke engines so with two stroke engines.
Combustion engine active exhaust muffler.
Keywords: • Aktivní výfukový systém • Elektromagnetický akční ventil • Hladina zvuku • Pneumatický akční člen řízeny podtlakem • Poloaktivní tlumič • Řídící jednotka • Výfuková klapka • Výfukové plyny; • Active exhaust system • Solenoid actuator valve • Sound level • Vacuum actuator • Semiactive muffler • Electronic control unit • Exhaust flap • Exhaust gases